Peggy Offermans

15 oktober 2021

‘Friskijken’ en ‘doenken’ in het sociaal domein

“Bij een werkbedrijf waar ik ooit werkte, droomde een man ervan piloot te worden. Door een beperking was dat niet haalbaar, maar hij heeft nu een prachtige schoonmaakbaan op een luchthaven. Het is een mooi voorbeeld van het potentieel van mensen in kwetsbare posities. Voor deze mensen én de werkgevers die handen tekortkomen, doen wij ons werk”, zegt Peggy Offermans, adviseur, projectleider en onderzoeker bij Iroko.

Als klinisch psycholoog kent Peggy heel wat kanten van onze samenleving. In jeugdgevangenissen en sociale werkplaatsen werkte zij met mensen in kwetsbare posities. Nu werkt zij bij Iroko voor gemeenten en uitvoeringsorganisaties in het sociaal domein. Peggy werkt vooral op het snijvlak van beleid en uitvoering met als doel: mensen die onder de Participatiewet vallen een goede plek bieden bij een toekomstbestendig bedrijf.

Nieuw werkbedrijf

Peggy is vaak betrokken bij het opzetten van nieuwe werkbedrijven, zoals in Zoetermeer. “Er moest een nieuwe uitvoeringsorganisatie voor de Participatiewet komen, maar onduidelijk was hoe. Als adviseur ben ik mee gaan schetsen aan de nieuwe organisatie. We keken onder andere naar de doelgroepen, dienstverlening, slagvaardigheid, financiële zekerheid en de juridische structuur. Dat was een interessant en leerzaam proces, waarbij ik samenwerkte met de projectleider, de senior beleidsadviseur en specialisten. Vorig jaar heb ik als projectsecretaris de implementatie helpen voorbereiden. Op 1 januari stond het nieuwe werkbedrijf en daar ben ik trots op!”

Beleid in de praktijk

Wat vond Peggy interessant aan deze opdracht? “Strategisch én praktisch denken, ‘doenken’, zorgen dat beleid in de praktijk gaat werken. Niet alleen nu, maar ook op de lange termijn. Je moet complexe zaken ‘afpellen’, structureren en met frisse blik kijken. Vraagstukken omvormen naar oplossingen. Relaties vormgeven, bijvoorbeeld met andere gemeenten en werkgevers. Bovendien moet je zorgen dat er politiek draagvlak is en dat besluiten genomen worden. Elke keer als we een ‘go’ kregen, voelde dat als een compliment.” Natuurlijk zijn er ook zaken die haar minder goed liggen: “De financiële doorrekeningen, dat is niet zo mijn ding.”

Nieuwe werkplekken

Peggy laat Zoetermeer nog niet los. Ze is nu projectleider bij het werkbedrijf, waar de dienstverlening wordt uitgebreid. “Er is veel vraag naar arbeid, dus komen er nieuwe werkplekken voor nieuwe doelgroepen. De tijd van uitsluitend productiewerk bieden, is voorbij. We willen ook verder vooruit gaan kijken, onderzoeken op welke werkplekken mensen meer van hun interesses en vaardigheden kwijt kunnen, bijvoorbeeld in kringloopwinkels, in de zorg en de schoonmaak.”

Uitdaging en afwisseling

Bij Iroko vindt Peggy de uitdaging en afwisseling die ze nodig heeft. “Als adviseur van buiten de organisatie kijk je fris naar alle mogelijkheden. Daarnaast ben ik graag steeds met iets nieuws bezig, in een nieuwe organisatie of een nieuw project, waar ik veel kan leren. Ik houd van de afwisseling, dit werk wordt niet snel saai. In Zoetermeer heb ik bijvoorbeeld veel geleerd over politieke besluitvorming en juridische zaken, mede met dank aan mijn collega’s bij Iroko.”

Interesse in een baan bij, of samenwerking met Iroko? Kijk op iroko.nl/vacatures/