22 maart 2024

Van huis uit hulpverlener, nu pragmatisch adviseur bij Iroko

Bij Iroko maken we beleid dat werkt. Dat we de praktijk door-en-door kennen, bewijst onze collega Louise Willems. Zij werkte lange tijd in de uitvoering op het gebied van werk en inkomen voordat ze beleidsadviseur werd. Sinds september vorig jaar is Louise adviseur en projectleider bij Iroko. “Ook mensen met een moeilijke positie in onze maatschappij kunnen meedoen, als we maar zorgen voor de juiste ondersteuning. Daar ga ik voor.”

“Het sociaal domein kent ingewikkelde vraagstukken en ik hou ervan om deze te doorgronden, praktische oplossingen te vinden en organisaties te ontzorgen”, zegt Louise. “Mijn ervaring in de uitvoering komt hierbij goed van pas. Het is fijn om te kunnen sparren met mijn Iroko-collega’s. Met elkaar hebben we heel veel kennis op het gebied van werk, participatie, schulden, armoede, welzijn, Wmo en jeugd. Ook het pragmatisme hebben we gemeen.”

Woon- en werkbegeleider

Louise studeerde ooit pedagogische wetenschappen, maar vond dat al gauw te theoretisch. Dus stapte ze over naar de studie sociaal-pedagogische hulpverlening en werkte de eerste jaren van haar loopbaan als woon- en werkbegeleider van mensen met een beperking. Later werkte ze als accountmanager bij de gemeente Vianen, waar ze banen en werkervaringsplaatsen zocht voor mensen met een bijstandsuitkering.

Verbinder

Toen de sociale dienst van de gemeente Vianen over ging in de gemeenschappelijke regeling Werk en Inkomen Lekstroom (WIL), kreeg het werken met inwoners een nieuwe dimensie. Louise: “Omdat Wmo en jeugd geen onderdeel waren van de gemeenschappelijke regeling, maar we elkaar wel nodig hebben om problemen integraal op te lossen, ging ik deze domeinen met elkaar verbinden. Als WIL-generalist maakte ik deel uit van het sociaal team van de gemeente Vianen en hielp inwoners met allerlei vragen en problemen op het gebied van werk, inkomen en schulden. Om oplossingen te vinden voor de vaak complexe casussen, verbond ik de verschillende domeinen aan elkaar.” Later werd Louise beleidsadviseur bij WIL en volgde ze daarnaast een opleiding Bestuurskunde.

Nieuwsgierig

Omdat Louise nieuwsgierig was of ze ook in een andere situatie de koppeling kon leggen tussen beleid en uitvoering en vanaf ‘nul’ een nieuw netwerk kon opbouwen, koos ze voor een nieuwe baan bij een andere gemeente: De Ronde Venen. Ook dat deed ze met een dosis pragmatisme: “Zo kijk ik graag hoe andere gemeenten en arbeidsmarktregio’s vraagstukken oppakken en hoe hierin samengewerkt kan worden. We hoeven niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden. Van elkaar leren en gezamenlijk dingen oppakken, kan leiden tot mooie resultaten. Een goed voorbeeld was hoe de arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam een regionaal loket inrichtte voor Oekraïense vluchtelingen die naar deze regio kwamen.”

Goede combinatie

In haar tijd bij De Ronde Venen leerde Louise Iroko kennen. “Opnieuw was ik nieuwsgierig: zou de rol van extern beleids- en organisatieadviseur bij me passen? Ik besloot de stap te wagen.” Namens Iroko neemt ze momenteel deel aan het programmateam van de Regionale Aanpak Jeugdwerkloosheid voor de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht. Daarnaast is ze tijdelijk terug bij gemeente De Ronde Venen, waar ze als beleidsadviseur participatie het verlof van een oud-collega opvangt. “De combinatie van verschillende opdrachtgevers en opdrachten bevalt goed”. Met Louise is Iroko een allround collega rijker!

Interesse in een baan bij, of samenwerking met Iroko? Kijk op iroko.nl/vacatures/.